Zoogdieren

Informatie over de koala

Koala

Koala

De koala leeft bijna uitsluitend in de bovenste takken van de eucalyptusboom, die ook zijn belangrijkste voedsel is. Hij omvat met zijn krachtige poten de stam en boort zijn scherpe nagels in de boombast. Koala’s zijn nachtdieren en brengen de dag meestal slapend door op een tak. ’s Nachts klauteren zij naar de hoogste takken om daar bepaalde bladeren te eten (jong blad bevat te veel blauwzuur).



Voortplanting

Koala’s paren tussen december en maart. 35 Dagen later komt er een piepklein jong ter wereld dat slechts 0,3 gram weegt en blind en naakt is. Instinctief baant het diertje een weg door de vacht van de moeder om haar buidel te bereiken die, anders dan bij de meeste andere buideldieren, de opening naar achteren heeft. In de buidel zuigt het koalajong zich vast aan een tepel.

Dankzij de moedermelk groeit hij de eerste zes maanden in de buidel verder.De laatste maand krijgt hij half verteerd voedsel uit de darm van de moeder.Een jong verlaat voor het eerst de buidel als hij zes maanden oud is, en klimt op de rug van zijn moeder, waar hij zich stevig vastgrijpt. Drie maanden later is hij volgroeid en kan zijn eigen voedsel zoeken. Jonge koala’s blijven tot de volgende paartijd bij hun moeder.

Voedsel en voedingswijze

In de loop van de evolutie heeft de koala nuttige wangzakken gekregen waarin hij voedsel opslaat. Zijn spijsverteringssysteem is van dien aard dat hij uitsluitend van eucalyptusbladeren kan leven. Een koala eet slechts van 20 van de 300 in Australië voorkomende eucalyptussoorten, en dan alleen bepaalde blaadjes.Koala’s eten zulke grote hoeveelheden – gemiddeld 500 gram tot een 1 kilo per dag -dat hun voedselbron snel uitgeput raakt. Er moeten dan speciale maatregelen genomen worden om de dieren te verplaatsen naar gebieden waar meer voedsel is. Het probleem bij het houden van koala’s in reservaten of in gevangenschap buiten Australië is dan ook om de diertjes van voldoende blad van de juiste eucalyptus-soorten te voorzien.

De koala en de mens

Een eeuw geleden kwam de koala overal in Australie voor, vooral in Victoria en New South Wales. De kolonisatie van deze streken heeft geleid tot een dramatische afname van de koalapopulatie.Door ontginning van grote stukken land, waarvoor veel bos wordt verbrand, worden de koala’s van het grootste deel van hun territorium beroofd. Bovendien lieten ook ontelbare dieren het leven voor de pelshandel. In 1924 werden meer dan 2 miljoen vachten geëxporteerd. Afslachting in dergelijke aantallen heeft bijna tot het uitsterven van de hele soort geleid.



Groepen:

Orde: Buideldieren

Familie: Klimbuideldieren

Geslacht & Soort: Phascolarctos cinereus

Afmetingen:

Grootte: 60-80 cm

Gewicht: mannetje tot 11 kg, vrouwtje 8 kg. In het noordelijke deel van zijn verspreidingsgebied zijn ze kleiner

Verspreiding:

In het kustgebied van Queensland, delen van Zuid-Australie, maar voornamelijk in New South Wales en Victoria.

Voortplanting:

Geslachtsrijp: mannetje met 3-4 jaar, vrouwtje met 2-3 jaar

Paartijd: van december tot maart (de zomer op het zuidelijk halfrond)

Draagtijd: 25-35 dagen Aantal jongen: 1

Gedrag: behalve in de paartijd solitaire boombewoners

Geluid: rauwe, lelijke roep, die op het zagen van hout lijkt

Voedsel: eucalyptusbladeren Levensverwachting: 15-20 jaar

Verwante soorten:

Behoort tot de familie der Phalangeridae, bijv. boomkangoeroe, koeskoes en buideleekhoorn

Tags

Plaats comment

Klik hier om een comment te posten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *