Koala (Phascolarctos cinereus)

De koala (Phascolarctos cinereus) ook wel buidelbeer genoemd, leeft bijna uitsluitend in de bovenste takken van de eucalyptusboom. De eucalyptusboom is ook zijn belangrijkste voedsel. De buidelbeer omvat met zijn krachtige poten de stam en boort zijn scherpe nagels in de boombast. Koala’s zijn nachtdieren en brengen de dag meestal slapend door op een tak. ’s Nachts klauteren zij naar de hoogste takken om daar bepaalde bladeren te eten (jong blad bevat te veel blauwzuur).

  • Orde: Buideldieren
  • Familie: Klimbuideldieren
  • Geslacht & Soort: Phascolarctos cinereus
  • Categorie: Zoogdieren

koala

Waar leeft een koala

De koala leeft in het kustgebied van Queensland, delen van Zuid-Australië, maar voornamelijk in New South Wales en Victoria.

Wat eet een koala?

In de loop van de evolutie heeft de koala beer nuttige wangzakken gekregen waarin hij voedsel opslaat. Zijn spijsverteringssysteem is van dien aard dat hij uitsluitend van eucalyptusbladeren kan leven. Een koala eet slechts bepaalde eucalyptussoorten in Australië, en dan alleen bepaalde blaadjes. Koala’s eten erg grote hoeveelheden, gemiddeld 500 gram tot een 1 kilo per dag. Hierdoor is hun voedselbron meestal snel uitgeput. Er worden dan speciale maatregelen genomen om de dieren te verplaatsen naar gebieden waar meer voedsel is. Het probleem bij het houden van koala’s in reservaten, of in gevangenschap buiten Australië is dan ook om de diertjes van voldoende blad van de juiste eucalyptus-soorten te voorzien.

Afmetingen:

  • Grootte: 60-80 cm
  • Gewicht: mannetje tot 11 kg, vrouwtje 8 kg. In het noordelijke deel van zijn verspreidingsgebied zijn ze kleiner

De koala en de mens

Een eeuw geleden kwam de koala overal in Australië voor, vooral in Victoria en New South Wales. De kolonisatie van deze streken heeft geleid tot een dramatische afname van de koalapopulatie. Door ontginning van grote stukken land, waarvoor veel bos wordt verbrand, worden de koala’s van het grootste deel van hun territorium beroofd. Bovendien lieten ook ontelbare dieren het leven voor de pelshandel. In 1924 werden meer dan 2 miljoen vachten geëxporteerd. Afslachting in dergelijke aantallen heeft bijna tot het uitsterven van de hele soort geleid.

Voorplanting

De koala beer paard tussen december en maart. 35 Dagen later komt er een piepklein jong ter wereld dat slechts 0,3 gram weegt en blind en naakt is. Instinctief baant het diertje een weg door de vacht van de moeder om haar buidel te bereiken die, anders dan bij de meeste andere buideldieren, de opening naar achteren heeft. In de buidel zuigt het koalajong zich vast aan een tepel.

Buidelbeer

Koala’s zijn buidelberen, dankzij de moedermelk groeit een koala de eerste zes maanden in de buidel verder. De laatste maand krijgt hij half verteerd voedsel uit de darm van de moeder. Een jong verlaat voor het eerst de buidel als hij zes maanden oud is, en klimt op de rug van zijn moeder, waar hij zich stevig vastgrijpt. Drie maanden later is hij volgroeid en kan zijn eigen voedsel zoeken. Jonge koala’s blijven tot de volgende paartijd bij hun moeder.

  • Geslachtsrijp: mannetje met 3-4 jaar, vrouwtje met 2-3 jaar
  • Paartijd: van december tot maart (de zomer op het zuidelijk halfrond)
  • Draagtijd: 25-35 dagen
  • Aantal jongen: 1

Verwante soorten van koala:

Behoort tot de familie der Phalangeridae, bijv. boomkangoeroe, koeskoes en buideleekhoorn.

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten




Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z