Zoogdieren

Informatie over de Rode reuzenkangoeroe

Rode reuzenkangoeroe

Rode reuzenkangoeroe

Kangoeroes zijn de Australische tegenhangers van antilopen of herten in andere werelddelen. Het zijn grasetende weidedieren die in het droge binnenland van Australië leven. Ze zijn wijd verbreid en leven in sociale groepen van soms honderd of meer dieren. Het lokale woord voor deze groepen of kuddes is ‘mobs’.

Bij elke groep hoort minstens een volwassen mannetje. Als er meerdere zijn, vechten ze soms op hun achterbenen om de heerschappij. De rode reuzenkangoeroe is vooral ’s nachts actief en blijft overdag liever in de schaduw van bomen en struiken.


Het gebeurt ook wel dat hij op een schaduwrijke plek een ondiep gat graaft en erin gaat liggen om aan de moordende hitte van de dag te ontkomen.De kangoeroe heeft zich aangepast aan een leven in een zeer droog klimaat, voornamelijk door zich in de heetste uren van de dag niet te bewegen en door te ‘hijgen’ om zo overtollige warmte kwijt te raken. Bovendien lopen de bloedvaten op het onbehaarde deel van zijn voorpoten vlak onder de huid. Als het erg warm is, likt een kangoeroe zijn voorpoten om zich zo wat te verkoelen.

Door de sterke pezen in zijn achterpoten kan een kangoeroe moeiteloos reusachtige sprongen maken en zo over kuilen en bulten in het gras springen.

Voortplanting

Het dominante mannetje in een groep rode reuzenkangoeroes paart met alle vrouwtjes. De kangoeroevrouwtjes zijn praktisch het gehele jaar door ononderbroken paringsbereid.De draagtijd is zeer kort, en het enige jong, dat nog als een embryo ter wereld komt, weegt nog niet eens een gram. Zijn voorpoten zijn toch al krachtig genoeg om door de vacht van zijn moeder in haar buidel te kunnen kruipen. Al twee dagen na de geboorte van een jong kan een vrouwtje alweer zwanger raken. Als de omstandigheden gunstig zijn, kan ze in twee jaar tijd drie jongen grootbrengen.Omdat haar jongen verschillende behoeftes hebben, produceert een kangoeroevrouwtje verschillende soorten melk. Het jong dat al buiten de buidel leeft, heeft de meeste energie nodig. Deze zuigt daarom aan een tepel die vetrijke melk geeft.

Voedsel en voedselopname:

De rode reuzenkangoeroe eet gras en de bladeren van lage struiken. Hij is veel meer een graseter dan zijn naaste verwant, de grijze reuzenkangoeroe, en hij eet planten tot de wortel op.Waar mensen drinkplaatsen voor het vee hebben, komen ook kangoeroes, alhoewel kangoeroes ook heel goed een lange tijd zonder water kunnen leven. Door hun enorme sprongkracht laten kangoeroes zich ook niet echt door afrasteringen tegenhouden. Vandaar dat de rode reuzenkangoeroe door veel mensen als een plaag wordt gezien en afgeschoten wordt.



Groepen:

Orde: Buideldieren

Familie: Kangoeroes

Geslacht & Soort: Macropus rufus

Afmetingen:

Grootte: kop-romplengte tot 1,6m, staart tot 1 m

Gewicht: mannetje tot 90 kg, maar gemiddeld 55 kg, vrouwtje 30 kg

Verspreiding:

Uitsluitend in het binnenland van Australie, waar ze zeer talrijk zijn in de woestijnen en droge gebieden

Voortplanting:

Geslachtsrijp: met 18 maanden tot 2 jaar Paartijd: het hele jaar, afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel en water
Draagtijd: 33 dagen, het jong blijft 6-11 maanden in de buidel
Aantal jongen: 1

Leefwijze:

Gedrag: nachtdier
Voedsel: gras, struiken, bladeren
Levensverwachting: 12 tot 18 jaar, tot 25 jaar in de dierentuin

Verwante soorten:

Wallabies, boomkangoeroes en stekelstaartkangoeroes behoren eveneens tot de circa vijftig soorten tellende familie van de kangoeroes.

Plaats comment

Klik hier om een comment te posten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *