Zoogdieren

Informatie over de tuimelaar

Tuimelaar

Tuimelaar

De tuimelaar (Dolfijn) is een sociaal dier en leeft in groepen van verschillende samenstelling. De ene keer zijn het dieren van hetzelfde geslacht, dan weer is het een gemengde groep met jongen. Ze helpen elkaar bij de jacht, bij geboorte en ziekte. Hun vriendelijke gedrag en hun samenwerking is voor hen van levensbelang. Dolfijnen communiceren met elkaar door fluit- en kliktonen. Het is niet bekend hoe complex hun ‘taal’ is, maar er bestaat geen twijfel over dat dolfijnen elkaar verstaan, herkennen en antwoorden.



Voortplanting

Grote tuimelaars paren meestal in de lente of de zomer, en het vrouwtje baart na tien tot twaalf maanden een jong onder water. Twee en soms zelfs meerdere als ‘vroedvrouw’ fungerende dolfijnen helpen de moeder bij de geboorte, en beschermen haar tegen aanvallen van haaien, die door het bloed dat bij de geboorte vrijkomt, worden aangetrokken. Vervolgens zwemmen ze met de hele groep weg, en begeleiden het pasgeboren jong tot aan het wateroppervlak voor zijn eerste ademteug. Dolfijnen zijn bij de geboorte beslist op de hulp van deze vroedvrouwen aangewezen. Gewonde dolfijnen kunnen ook op dergelijke hulp rekenen. Bij de vertwijfelde kreten van een gewond dier schieten andere dolfijnen direct te hulp, en proberen ze het zieke dier in het water te dragen of naar de oppervlakte te begeleiden, waardoor het kan ademhalen. De moeder zoogt haar jong minstens 16 maanden. Daardoor heeft ze meestal maar eens in de twee of drie jaar een nieuw jong. Waarschijnlijk paart ze elke keer met een ander mannetje.

Voedsel en jachtgewoonte

Dolfijnen eten verschillende soorten vis en hun jachtgedrag past zich elke keer aan de beschikbare prooidieren aan. Als ze op een grote school vissen stuiten, jagen de dolfijnen met honderd of meer soortgenoten samen om elkaar bij de visvangst te helpen. Als de vissen zich tijdens zo’n aanval willen verspreiden, ‘roepen’ de dolfijnen elkaar aanwijzingen toe en drijven zo de vissen bijeen. Het wateroppervlak wordt op deze manier een val waaruit de vissen niet kunnen ontsnappen. Men neemt aan dat de dolfijnen de vissen bovendien nog met hun harde geluiden onzeker maken. Als vissen vrij in het water of in scholen rondzwemmen, dan jagen de dolfijnen overdag. In perioden wanneer zulke scholen zeldzaam zijn, gaan de dolfijnen ’s nachts op jacht, of zoeken ze naar inktvissen en naar vissen die op de zeebodem leven.

De tuimelaar en de mens

Mensen en dolfijnen komen alleen in elkaars vaarwater als ze op dezelfde plaats naar vis zoeken. Elk jaar verdrinken duizenden dolfijnen in vissersnetten. Soms strandt er een hele school dolfijnen. Dierenbeschermers proberen dan om de dieren naar dieper water terug te brengen, maar vaak mislukt hun poging. Men neemt aan dat alleen die dieren waarbij het peilsysteem ontregeld is, stranden en dan met hun noodkreten andere dieren in het ongeluk meesleuren.



Groepen:

Orde: Walvisachtigen,Tandwalvissen

Familie: Dolfijnen

Geslacht & Soort: Tursiops truncatus

Afmetingen: Lengte: tot 3 a 4 meter Gewicht: 150-200 kg

Verspreiding:

De verwante tuimelaar-rassen Tursiops truncatus truncatus, Tursiops truncatus gillii en Tursiops truncatus aduncus horen aan de kust van de Atlantische Oceaan, in de gematigde noordelijke delen van de Stille Oceaan en in de Rode Zee thuis

Voorplanting:

Geslachtsrijp: met ongeveer 8 jaar

Paartijd: geen vaste tijd, maar de meeste dieren worden in de zomer geboren

Aantal jongen: 1

Leefwijze

Geluid: groot repertoire geluiden met een hoge frequentie

Gedrag: sociaal, in scholen levend

Levensverwachting: tot 50 jaar

Voedsel: vissen die onder de kust leven, zoals lodden, ansjovis, zalm, inktvis en garnalen

Verwante soorten:

Naaste verwanten zijn de Gill- tuimelaars, de Rode Zeetuimelaar, maar niet de kleine tuimelaars (Phocoena phocoena)

Plaats comment

Klik hier om een comment te posten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *