Zoogdieren

Informatie over het Mustang paard

Mustang paard

Mustang paard

Mustang paard is een sociaal dier die het liefst in kleine kuddes leven. Deze bestaan meestal uit een hengst, twee tot acht merries, hun veulens en een paar jonge paarden. Bovendien zouden de paarden zonder de bescherming van de groep veel te makkelijk ten prooi kunnen vallen aan wolven, coyotes of poema's.



De mustang zwerft en grazen binnen een niet al te strikt begrensd territorium. Ze verdedigen hun gebied, maar dulden vreemde paarden aan de rand, en sluiten zich soms tot een kudde aaneen om zich tegen vijanden te verdedigen. Binnen een kudde is de oudste en meest ervaren merrie meestal de aanvoerster die de andere bij gevaar weghaalt, terwijl de hengst de rij sluit om eventueel een gevecht aan te gaan. Hij gaat voor de indringer staan, stampt wild snuivend met zijn voorbenen op de grond tot de stofwolken opvliegen.

Voortplanting

Merries zijn tussen april en juli paringsbereid. Dat betekent dat veulens, die elf maanden na de paring geboren worden, in de lente ter wereld komen zodat ze voldoende tijd hebben om voor het begin van de winter op krachten te komen. Een hoogdrachtige merrie zondert zich van de kudde af en zoekt een beschutte plek om haar veulen ter wereld te brengen. Hoewel volwassen dieren verschillend van haarkleur zijn, hebben veulens allemaal een goede schutkleur waardoor ze niet opvallen tussen het stof en de paar graspollen. Zoals alle jonge paarden, kunnen veulens al na een paar uur staan en korte tijd later bijzonder goed lopen. Veulens keren na twee of drie dagen met hun moeder terug naar de kudde, en blijven daar minstens het hele volgende jaar. Een mustang tolereert geen andere hengsten in zijn kudde, en verjaagt daarom ook jonge hengsten als die een jaar of drie oud zijn. Deze verstoten dieren, die bruisen van energie en agressie, zijn nog te jong om indruk te maken op de merries en een eigen kudde te vormen.

Voedsel en voedingsgewoonten

Zoals alle paarden zijn mustangs uitsluitend planteneters. Doordat hun voedsel schaars is, en hun leefomgeving niet meer biedt dan voedsel met een lage voedingswaarde, als harde grassen en struiken zoals jeneverbes en salie, waren de dieren gedwongen zich aan te passen aan een dieet dat voor hun getemde soortgenoten onvoldoende zou zijn. Maar de mustang houdt zelf zijn eigen voedsel in stand door met zijn ontlasting talrijke zaden uit te scheiden. In extreme gevallen kan hij een paar dagen zonder voedsel en water. De mustang heeft ook geleerd hoe hij in de winter aan water kan komen door met zijn hoef door een ijslaag te slaan. Ook met een verzande wateraanvoer weet hij wel raad: door met zijn hoeven te stampen of te schrapen probeert hij alles om aan water te komen. Soms kauwt het dier zelfs op stekelig cactussen om aan vocht te komen.

De mustang en de mens

In tegenstelling tot alle andere ‘wilde’ dieren, dankt de mustang zijn bestaan eigenlijk aan de mens. Het is daarom een ironie van het lot dat het diezelfde mens was, die de mustang bijna uitgeroeid had. Tot het eind van de 18de eeuw leefden er tussen twee en vijf miljoen mustangs in minstens negen westelijke Amerikaanse staten. Later, toen steeds meer kolonisten het land bevolkten en wilden ontginnen, werden de mustangs met duizenden tegelijk verdreven, gevangen en gedood. De grootste vernietiging van de paarden vond echter in deze eeuw plaats. Een enorm aantal mustangs stierf in de Eerste Wereldoorlog, andere werden als cowboypaarden gebruikt. Veel dieren werden ook gedood en tot diervoeder, meststof en leder verwerkt. Zo waren er in het midden van de jaren ’60 nog maar 18.000 tot 34.000 mustangs, en aan het begin van de jaren ’70 minder dan 10.000



Groepen:

Orde: Onevenhoevigen

Familie: Paardachtigen

Geslacht & Soort: Equus przewalskii forma caballus

Afmetingen:

Hoogte: schofthoogte tot 1.40 m

Verspreiding:

Tegenwoordig vindt men een sterk gereduceerd bestand in afgelegen gebieden van negen staten in het westen van de USA

Voortplanting:

Geslachtsrijp: met 3 jaar; hengsten worden meestal geen kuddeleider voor hun zesde levensjaar Paartijd: april tot juli Draagtijd: 11 maanden Aantal jongen: 1 of 2

Leefwijze:

Gedrag: sociaal, meestal in kleine kuddes

Geluid: zacht gehinnik voor gewone communicatie, luid snuiven als waarschuwing bij gevaar, luid hinniken tijdens het vechten

Voedsel: grassen en bladeren Levensverwachting: tot 20 jaar

Verwante soorten:

De mustang is met alle andere paardenrassen verwant.

Tags

Plaats comment

Klik hier om een comment te posten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *