Diersoorten

Diersoorten

De groep zoogdieren vormt de bekendste klasse van het dierenrijk. Er zijn heel veel verschillende diersoorten. In alle maten, vormen en kleuren. Huisdieren en wilde dieren. Vogels zijn net als zoogdieren warmbloedige gewervelde dieren. Lagere dieren zijn alle ongewervelde dieren samengevat die niet tot de insecten of spinnen behoren. Insecten en spinnen behoren tot de groep van de geleedpotigen. Het zijn gelede, ongewervelde dieren, die gelede poten en een uitwendig skelet hebben. Amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders behoren tot de minst ontwikkelde gewervelde dieren. Dan zijn er ook nog Reptielen deze vormen een klasse van koudbloedige, gewervelde dieren. Er zijn 25.000 bekende soorten vissen die leven in het water. Ze zijn in de regel koudbloedige gewervelde dieren, ademen met kieuwen en zwemmen met behulp van vinnen.

Zoogdieren

De groep zoogdieren vormt de bekendste klasse van het dierenrijk, in het bijzonder omdat wij er zelf toe behoren evenals de dieren waarmee we het meest vertrouwd zijn.

Bekijk alle zoogdieren

Vogels

Vogels zijn net als zoogdieren warmbloedige gewervelde dieren met longen en een hart met twee boezems en twee kamers. Als lichaamsbeharing bezitten ze als enige groep in het dierenrijk een verenkleed.

Bekijk alle vogels

Vissen

Alle 25.000 bekende soorten vissen leven in het water. Ze zijn in de regel koudbloedige gewervelde dieren, ademen met kieuwen en zwemmen met behulp van vinnen.

Bekijk alle vissen

Reptielen

Bekijk alle reptielen

Amfibieën

Amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders behoren tot de minst ontwikkelde gewervelde dieren. Ze stammen van zeer sterk overeenkomstige wezens af die ongeveer 370 miljoen jaar geleden het land op kropen. Het woord ‘amphibium’ betekent ‘tweesoortig leven’ en slaat op het feit dat deze dieren een deel van hun bestaan in het water en een deel op het land doorbrengen.

Bekijk alle amfibieën

Lagere dieren

Met de term ‘lagere dieren’ worden alle ongewervelde dieren samengevat die niet tot de insecten of spinnen behoren. Daaronder vallen (onder andere) zowel in het water als op het land levende dieren als kreeftachtigen, weekdieren, stekelhuidigen (zeesterren en zeeëgels) en anneliden (ringwormen).

Bekijk alle lagere dieren

Spinnen

Spinnen en Insecten behoren tot de groep van de geleedpotigen. Het zijn gelede, ongewervelde dieren, die gelede poten en een uitwendig skelet hebben. Vier van de vijf diersoorten behoren tot de geleedpotigen, zodat het niet verwonderlijk is dat deze groep meer soorten omvat dan enige andere groep binnen het dierenrijk.

Bekijk alle spinnen

Insecten

Insecten en spinnen behoren tot de groep van de geleedpotigen. Het zijn gelede, ongewervelde dieren, die gelede poten en een uitwendig skelet hebben. Vier van de vijf diersoorten behoren tot de geleedpotigen, zodat het niet verwonderlijk is dat deze groep meer soorten omvat dan enige andere groep binnen het dierenrijk.

Bekijk alle insecten