Zonnesteek bij dieren

Een zonnesteek bij dieren: Een dier raakt bevangen door warmte, als de temperatuur en de vochtigheidsgraad in zijn omgeving zo hoog zijn, dat zijn lichaam de normale temperatuur niet meer kan handhaven. Hijgen of transpireren om de lichaamstemperatuur te verlagen heeft dan geen effect meer, en uiteindelijk bezwijkt het dier.

Het komt het meest voor bij honden die in de zomer in een auto worden achtergelaten. Er is dan zeker niet altijd sprake van achteloosheid; de afwezigheid kan langer duren dan gepland en een auto kan pas later in de volle zon komen te staan.

Zonnesteek verschijnselen:

Hoge lichaamstemperatuur (boven de 41,5 C), snel hijgen, overvloedig kwijlen, tong en lippen hebben een zeer rode kleur, braken, diarree. Uiteindelijk raakt het dier in coma. Dit is een levensbedreigend spoedgeval!

Spoedhulp:

•Haal het dier zo snel mogelijk uit de warme omgeving

•Zo snel mogelijk de lichaamstemperatuur verlagen met behulp van lauw water, onder de douche of eventueel in een sloot (langzaam in het water laten zakken).

Ga er mee door totdat de temperatuur tot onder de 39,5 C is gezakt (temperatuur altijd rectaal opnemen; normale lichaamstemperatuur van een hond en kat is 38-39 C) •Het dier zo snel mogelijk naar de dierenarts (laten) vervoeren.

Direct eerste hulp voor zonnesteek bij dieren

Is de situatie ernstig , of de situatie is niet onder controle. Twijfel dan nooit om een dierenambulance te bellen!

Dieren EHBO | Wat de doen bij:

Bevriezing/onderkoeling

Bloedingen

Botbreuken

Dieren redden

Epilepsie

Maagtorsie

Oogluxatie

Reanimatie

Shock

Verbranding

Vergiftiging

Verstikking