Verstikking bij dieren

Een vreemd voorwerp in de keel kan ernstige benauwdheid geven. Het dier is hierbij dikwijls in paniek en verzet zich tegen hulp. Het moet dus door een helper goed worden vastgehouden. Met een bandje om de onder- en bovenkaak is de bek verder te openen en is het mogelijk (liefst met een tang of iets dergelijks) het vreemde voorwerp eruit te trekken. Een stuk bot of een graat zit nog wel eens op of tussen de tanden of kiezen. Als het niet snel lukt het voorwerp eruit te krijgen, is het aan te raden naar de dierenarts te gaan. Die kan het dier een kalmerende injectie geven en daarna het vreemde voorwerp trachten te verwijderen zonder verzet van de kant van het dier.

Heimlich-manoeuvre

Het is in een noodsituatie mogelijk de Heimlich-manoeuvre uit te voeren: til het dier op, zodat de staart hoger komt dan de kop (bij grote dieren is het mogelijk omstanders te vragen het dier te tillen). Houd het dier met de rug naar u toe en sla uw armen om de buik. Vervolgens knijpt u vijf keer achtereen zo hard als mogelijk de buik samen (de druk die kan worden uitgeoefend verschilt per dier: bij een kitten kan men nu eenmaal niet zo hard knijpen als bij een grote hond). Door het knijpen worden de ingewanden naar de borstkas gedrukt en worden de longen samengeperst. Zo wordt de aanwezige lucht naar de luchtpijp en keel gestoten en is het mogelijk dat het voorwerp uit de keel schiet. Controleer na vijf keer knijpen de keel en als het voorwerp er nog niet uit is, kunt u de handeling herhalen.

Andere vormen van verstikking bij dieren

Andere vormen van verstikking bij dieren kunnen optreden bij het inademen van rook en gassen. In enkele gevallen kunnen het toedienen van zuurstof en het toepassen van reanimatie-handelingen levensreddend zijn. Het inademen van agressieve gassen kan het longweefsel vernietigen en dan is geen redding meer mogelijk. Ook een insectenbeet binnen in de keel kan leiden tot verstikking.

Direct eerste hulp voor dieren

Is de situatie ernstig , of de situatie is niet onder controle. Twijfel dan nooit om een dierenambulance te bellen!

Dieren EHBO | Wat de doen bij

Bevriezing/onderkoeling

Bloedingen

Botbreuken

Dieren redden

Epilepsie

Maagtorsie

Oogluxatie

Reanimatie

Shock

Verbranding

Vergiftiging

Zonnesteek