Dieren reanimeren

Doel:
1.herstellen ademhaling en hartpompwerking
2.voorkomen van hersenbeschadiging door zuurstofgebrek

Er zijn dus 2 mogelijkheden:
Ademstilstand Hartstilstand gecombineerd met ademstilstand

Beademen van dieren

Leg het dier op de rechterzijde (op een stevige ondergrond) en strek kop en hals recht naar voren( in een lijn met de wervelkolom). Trek de tong uit de bek, en kijk of er niets in de keel zit. Plaats nu twee handen op de zijkant van de borstkast (nabij de laatste rib) en druk de borstwand 30 tot 50 maal per minuut stevig in. Laat na elke drukbeweging snel los, de borstkast zal (door de elasticiteit van de borstwand) weer uitzetten en de longen vullen zich met lucht. Als het dier na ongeveer 10 minuten niet zelfstandig weer gaat ademen wordt het vrij hopeloos.

Bij kleine dieren zoals katten gaat het vrijwel op dezelfde manier; leg beide handen dan plat op de ribben onder het linker schouderblad.

Een alternatief is mond op neus beademing.

Maak de ademweg vrij, strek de kop/nek, trek de tong naar buiten en verwijder slijm, bloed en vreemde voorwerpen. Houd dan de bek van het dier goed gesloten. Blaas 5 tot 10 maal per minuut, waarbij de verhouding inademen/uitademen 1: 2 is. Let op de borstkas bewegingen. Deze laatste methode is noodzakelijk als er tegelijkertijd hartmassage wordt toegediend. U kunt het ook toepassen bij diepe wonden in de borstholte.

Hartmassage

Soms kan bij een hartstilstand de werking van het hart hersteld worden door twee maal kort met uw vuist een korte klap te geven op de borstkast (vlak achter het schouderblad) Bij hartmassage is het de bedoeling dat u de pompwerking van het hart van buitenaf tot stand brengt om zodoende de bloedcirculatie te herstellen. Samen met het beademen (mond op neus) kunnen zodoende de organen (vooral de hersenen) weer enigszins van zuurstof worden voorzien. Zuurstoftekort is vooral voor de hersenen al snel fataal.

Hartmassage moet altijd gecombineerd worden met mond op neus beademen; het is dus teamwork. Er zijn twee methoden, namelijk de ‘hart pomp’ bij kleine dieren (o.a. kat en kleine hondenrassen) en de ‘borstkastpomp’ bij grotere dieren.

Hartpomp

Druk de borstkas samen tussen duim en vingers ter hoogte van het hart, ongeveer 1 maal per seconde Borstkastpomp Samendrukken op de maximale omvang van de borstkast, bij voorkeur aan twee kanten tegelijk. Bij een brede borstkast (grote honden) kunt u het dier beter op de rug leggen, en op het borstbeen drukken (vergelijkbaar met reanimeren van mensen)Ook hier ongeveer 1 maal per seconde. In beide gevallen moet tegelijkertijd beademd worden.

Direct eerste hulp voor reanimeren bij dieren

Is de situatie ernstig , of de situatie is niet onder controle. Twijfel dan nooit om een dierenambulance te bellen!

Dieren EHBO | Wat de doen bij:

Bevriezing/onderkoeling

Bloedingen

Botbreuken

Dieren redden

Epilepsie

Maagtorsie

Oogluxatie

Shock

Verbranding

Vergiftiging

Verstikking

Zonnesteek