Zoogdieren

Informatie over de Bruine beer

Bruine beer

De Bruine beer heeft van alle beren de ruimste verspreiding. De grootte van de dieren varieert sterk, afhankelijk van de voedselsituatie en leefomgeving.

Voor hun voortbestaan zijn Bruine beren aangewezen op uitgestrekte stukken wildernis, wat verklaart waarom er florerende populaties bestaan in afgelegen gebieden als Alaska en het Yukon-stroomgebied, terwijl elders in Noord-Amerika de aantallen door habitatvernietiging enorm teruggelopen zijn.


Deze Bruine beren vallen op door hun gespierde schouderbult en lange klauwen, waarmee ze wortels en knollen uitgraven. Ze gaan vaak op de achterpoten staan om naar voedselbronnen uit te kijken of gevaar te verspieden. Ze eten in  hoofdzaak planten, maar ook wel vlees als ze dat kunnen bemachtigen . Het voedseltekort in de winter overbruggen ze door het houden van een winterslaap van soms wel een half jaar, in een zelfgemaakt hol in een helling of onder struikgewas. De jongen worden in het winterhol geboren. Bruine beren kunnen ongeveer 25 jaar worden, in gevangenschap nog ouder.

Leefomgeving

Bruine beren voelen zich thuis in het water en kunnen bij watervalletjes of ondiepe plekken in een rivier uren op de loer liggen om een zalm te verschalken, als deze dieren stroomopwaarts trekken om kuit te schieten. De Bruine beer springt er dan boven op en verlamt hem met een krachtige beet of een rake klap van zijn sterke voorpoten. Eenmaal gevangen, is er voor de zalm geen ontkomen meer aan.

Voedsel

Op het menu van Bruine beren staat zowel vlees (inclusief insecten en vis) als plantenkost (van wortels en scheuten tot vruchten en noten) Zalm is een vitale eiwitbron voor bruine beren uit de kustgebieden; die worden meestal ook het grootst.



Groepen:

Orde: Roofdieren

Familie: Beren

Geslacht&soort: Ursus arctos

Afmetingen:

Hoogte: schouderhoogte 1,5 m

Hoogte: in volle lengte: 2,4m tot 3,3 m

Lichaamslengte: tot 3 m

Gewicht: mannetje 400-1000kg, vrouwtje 300-400 kg

Voortplanting:

Geslachtsrijp: met 3-5 jaar

Paartijd: van eind maart tot begin juni

Draagtijd: 7-8 maanden

Aantal jongen: meestal twee

Leefwijze:

Gedrag:

Vanwege zijn kracht, grootte en het onvoorspelbare gedrag wordt de Bruine beer vanouds als gevaarlijk voor mens en vee beschouwd. Grizzlyberen, afkomstig uit open terrein met weinig dekking om zich in te verbergen, kunnen uit zelfverdediging agressief optreden. Vooral moeders met welpen kun je beter niet tegenkomen. Maar normaliter gaan beren mensen liever uit de weg.

Voedsel:

Op het menu van Bruine beren staat zowel vlees (inclusief insecten en vis) als plantenkost (van wortels en scheuten tot vruchten en noten) Zalm is een vitale eiwitbron voor bruine beren uit de kustgebieden; die worden meestal ook het grootst.

Levensverwachting:

25 jaar in gevangenschap nog ouder.

Verwante soorten:

Men onderscheidt binnen de Bruine beer verscheidene ondersoorten: Grizzlybeer, Kodiakbeer, Alaskabeer, Euraziatische bruine beer, Syrische beer, Mandsjoerijse beer en Hokkaidobeer.

 

Plaats comment

Klik hier om een comment te posten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *