Leeuw (Panthera leo)

Hoewel de leeuw (Panthera leo) bekend staat als de ‘koning van de jungle’ ligt zijn belangrijkste leefgebied in de Afrikaanse savanne. Tegenwoordig behoort de schitterende leeuw tot de beschermde soorten. In tegenstelling tot veel katachtigen, zijn leeuwen sociale dieren die in groepen leven van 20-30 dieren. In vele groepen leeft slechts een mannetje, in andere maximaal vier. Als er meerdere mannetjes leven, zijn dit in de regel in de groep geboren jonge dieren.

Bij het verdedigen van hun territoria vinden hevige gevechten plaats. Elke poging van een vreemd mannetje om het territorium binnen te dringen wordt door de mannelijke leeuw afgeweerd. In gelijke mate stellen vrouwtjes zich teweer tegen vrouwelijke indringers. Dit kan tot bloedige gevechten leiden, die vaak eindigen met de dood van een van de leeuwen. Mannelijke leeuwen zijn lui en gebruiken de groep om zich te laten verzorgen zonder daar zelf iets voor te hoeven doen. Na een of twee voortplantingsperioden in zijn groep verliest hij zijn interesse en gaat dan veelvuldig gevechten aan met rivaliserende mannetjes. Als hij verliest, zoekt hij een andere groep op. Op deze manier wordt inteelt vermeden. De winnaar van een gevecht tussen twee mannetjes neemt de dominante rol binnen de roedel over.

SNEL INFORMATIE OVER LEEUW

    1. Uiterlijke kenmerken van leeuw
    2. Waar leven leeuwen
    3. Wat eet een leeuw
    4. Hoe leeuwen jagen
    5. Soortbescherming
    6. Verschil tussen Aziatische leeuw en Afrikaanse leeuw
    7. Voortplanting
    8. Leeuw weetjes
    9. Verwante soorten van leeuw

Uiterlijke kenmerken

Volwassen mannetjes leeuwen kunnen een totale lengte van meer 270 cm bereiken en wegen tussen de 200 en 250 kilogram. Leeuwinnen zijn kleiner. Een leeuw is algemeen geelbruin van kleur en heeft donkere bruine manen die hun nek en hoofd omcirkelen. Leeuwen die in een dicht bos leven zijn meestal donkerder, terwijl leeuwen die in warme, droge gebieden leven lichter van kleur zijn. De staart is ongeveer 90 centimeter en heeft aan het uiteinde een plukje haar.

  • Lengte: mannetje 2.7 m, vrouwtje kleiner
  • Lengte staart: 90 cm.
  • Gewicht: 200-250 kg

leeuw

Waar leven leeuwen

Leeuwen leven voornamelijk in Afrika zuidelijk van de Sahara, alsook in het Indiase Gierwoud. Een kleine populatie in de afgelegen delen van Iran is uitgeroeid. Eeuwen geleden leefde er maar één soort leeuw. Sommige groepen leeuwen trokken naar andere gebieden. Soms zo ver weg dat ze elkaar op een gegeven moment nooit meer tegen kwamen. Hierdoor zijn er verschillende soorten leeuwen ontstaan. De Afrikaanse leeuw en de Aziatische leeuw.

Wat eet een leeuw

Wanneer er weinig voedsel is, eten leeuwen bijna alles, tot zelfs aas toe. Door honger gedreven vallen de leeuwinnen soms grotere prooidieren aan zoals giraffen, buffels en zelfs neushoorns, nijlpaarden en kalveren van olifanten. Bij de jacht op een dergelijke gevaarlijke buit leiden enkele leeuwinnen de aandacht van de moeder af, terwijl de rest het kalf aanvalt. Gewoonlijk gaan leeuwen in de avondschemering op jacht. Ze rusten en slapen overdag.

Leeuwen bezitten een bijzonder goed gezichtsvermogen en kunnen ook in de duisternis goed zien. Gewoonlijk jagen de leeuwinnen. Hoewel de mannelijke leeuw nauwelijks tot niet helpt bij de jacht, heeft hij altijd voorrang bij het eten van de buit. Hij sleept de prooi naar de schaduw en doet er zich aan tegoed voordat de jongen en leeuwinnen mogen eten. De jacht wordt goed georganiseerd. De prooi wordt gedood door hem op de grond te trekken en met een wurgbeet te verstikken. Als bij droogte het water schaars is, ligt de leeuw vaak in de buurt van de drinkplaats op de loer omdat hij weet dat de prooi vroeg of laat moet drinken.

Hoe leeuwen jagen

Wanneer meerdere leeuwinnen gemeenschappelijk jagen, gaan een aantal tegenwinds van de prooidieren op de loer liggen. Een andere maakt een omtrekkende beweging tot ze de wind achter zich heeft. Dan komt ze plotseling uit haar dekking tevoorschijn en drijft de opgeschikte kudde in de richting van haar collega’s die in hinderlaag liggen. Is een leeuwin alleen op jacht, dan besluipt ze onopgemerkt tegen de wind in zo dicht mogelijk haar prooi voordat ze toeslaat.

  • Gedrag: sociaal en territoriaal in kleine groepen levend; jonge mannetjes zonder eigen roedel leven apart in kleine groepen
  • Voedsel: gnoes, zebra’s, impala’s en andere antilopen en gazellen
  • Geluid: leeuwen brullen om rivalen uit hun territorium te verdrijven. Leeuwinnen brullen na een succesvolle jacht.

Soortbescherming

In de natuur leven leeuwen alleen nog in afgelegen en tot nu toe onontsloten gebieden. De grootste hoop voor het voortbestaan van de leeuw is gelegen in het bestaan van goed beheerde nationale parken en wildreservaten.

Verschil tussen Aziatische leeuw en Afrikaanse leeuw

Afrikaanse leeuwen zijn groter dan de Aziatische leeuwen en te herkennen aan de huidplooi over de gehele lengte van hun onderbuik. De manen van de mannen zijn minder indrukwekkend en kleuren zwarter wanneer ze ouder worden.

Over de voortplanting

Een leeuwin werpt elke twee jaar jongen. Kort voor de geboorte zoekt ze een geschikte plek in de buurt van water die bescherming moet bieden tegen wind en mogelijke aanvallers. De jongen worden blind en met een gevlekt vel geboren. De eerste twee maanden zijn ze volkomen van de melk van hun moeder afhankelijk. Na zes weken beginnen ze de moeder tijdens de jacht te begeleiden. Zo ervarende jongen de smaak van vlees en leren de kunst van het jagen.

Een jonge leeuw is pas in staat vlees in kleine stukken te scheuren wanneer hij op een leeftijd van een jaar het volwassen gebit krijgt. Tot dat moment is het jong wat voedsel betreft van de moeder afhankelijk. Wanneer de jongen twee jaar zijn, wordt de moeder opnieuw drachtig en moeten ze haar verlaten. Meer dan de helft van de jongen overleeft echter de eerste twee of drie weken niet, nadat ze door de moeder alleen gelaten zijn.

  • Geslachtsrijp: met 2 jaar
  • Paartijd: vrijwel altijd; leeuwinnen werpen elke 2 jaar
  • Draagtijd: 105-112 dagen
  • Aantal jongen: 2-5 jongen

leeuw

Leeuw weetjes

  • De grootte van het territorium van een leeuw wordt bepaald door de grootte van zijn groep en van de aanwezigheid van prooidieren en water.
  • Wanneer het op de verdediging van de jongen aankomt, kunnen leeuwinnen in ware furies veranderen. Daarbij werken meerdere samen om een vijand of agressief mannetje te verjagen.
  • Leeuwen doden alleen als ze hongerig zijn. Gewoonlijk bespeuren prooidieren precies of leeuwen op jacht zijn. Daardoor kan het gebeuren dat een grazende kudde zich niet laat storen door de onmiddellijke nabijheid van een leeuw.
  • Door zijn manen ziet een mannelijke leeuw er groter en indrukwekkender uit dan hij is werkelijkheid is. Waarschijnlijk valt hij daardoor meer op bij de vrouwtjes en worden mannelijke rivalen eerder afgeschrikt.
  • Mannelijke leeuwen tonen geen interesse voor het opvoeden van de jongen en proberen ze soms zelfs te doden.
  • De uitdrukking ‘het leeuwendeel krijgen’ berust op het gegeven dat de mannelijke leeuw zich altijd het eerste volvreet.

Verwante soorten van leeuw

Luipaard, jachtluipaard, sneeuwluipaard, tijger en jaguar behoren alle tot de geslachtengroep van de grote katten, Pantherini.

Groepen

  • Orde: Roofdieren
  • Familie: Katachtigen
  • Geslacht & Soort: Panthera leo
  • Categorie: Zoogdieren

Buitenlandse benaming

Leeuw

dieren-engeland Lion

Lion

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten




Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z