Blauwe vinvis (Balaenoptera musculus)

De blauwe vinvis is tot nu bekend het grootste dier dat op aarde leeft en kan wel tot 30 meter lang worden. In het Zuidpoolgebied eet een blauwe vinvis uitsluitend plankton (krill). Bij het onderzoek van een maag werd 425 kilo krill gevonden. In de wateren rond de Noordpool voeden de blauwe vinvissen zich met drie soorten kreeftjes. IJskoud water bevat meer zuurstof en kooldioxide (opgelost in de vorm van koolzuur) dan warm water, daarom is koud water zo rijk aan voedsel. Sinds 1986 is de commerciële walvisvangst sterk aan banden gelegd en zijn er sterke aanwijzingen dat het aantal blauwe vinvissen hierdoor iets gestegen is. Toch zal dit zeezoogdier een eeuw lang bescherming nodig hebben voordat hij voor uitsterven behoed is.

SNEL INFORMATIE OVER BLAUWE VINVIS

  1. Waar leeft een blauwe vinvis
  2. Wat is de snelheid van een blauwe vinvis?
  3. Lengte van een blauwe vinvis
  4. Voorplanting
  5. De blauwe vinvis en de mens
  6. Verwante soorten

Blauwe vinvis

Groepen

 • Orde: Walvissen
 • Familie: Vinvissen
 • Geslacht & Soort: Balaenoptera musculus
 • Categorie: Zoogdieren

Waar leeft een blauwe vinvis

Blauwe vinvissen komen bijna overal in de wereld. Maar voornamelijk in de arctische en antarctische wateren. Net als alle andere zeezoogdieren, stammen blauwe vinvissen van landzoogdieren af. Miljoenen jaren geleden lokte het rijke voedselaanbod hen waarschijnlijk het water in, een leven waaraan hun lichaamsbouw zich uiteindelijk aanpaste. Hoewel blauwe vinvissen zich eigenlijk vrij in het water kunnen bewegen, leven ze toch het liefst in bepaalde wateren. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat er maar weinig plaatsen zoals rond de Zuid en Noordpool zijn waar voldoende plankton aanwezig is. De jaarlijkse ijsvorming in deze zeeën dwingt de blauwe vinvissen elke winter naar warme, tropische wateren, waar ze door gebrek aan plankton onvrijwillig moeten vasten

 • Gedrag: sociaal
 • Geluid: steunende geluiden met lage frequentie van 20 Hz. De blauwe vinvis maakt ultrageluid bij het zoeken naar indringende piep- en fluittonen
 • Voedsel: plankton
 • Levensverwachting: 80 jaar

Wat is de snelheid van een blauwe vinvis

Ondanks zijn massieve lijf komt een blauwe vinvis snel vooruit. Hij kan snelheden bereiken van 10 a 15 knopen (20 tot 30 km per uur). Zijn voedsel vangt hij vooral bij het duiken. Op een diepte van ongeveer 500 meter kan hij 1 a 2 uur onder water blijven. Vervolgens zwemt hij bij het opstijgen dwars door wolken plankton heen, die hij met grote happen uit het water zeeft. De walvis sluit zijn bek half en pompt daarbij het water door zijn baarden naar buiten. Zo vangt hij het voedzame plankton tussen de borstelige uiteinden van zijn baarden.

Lengte van een blauwe vinvis

 • Blauwe vinvis lengte: mannetje 25 meter, vrouwtje tot 30 meter
 • Gewicht: 150.000-180.000 kg

Voorplanting

Blauwe vinvissen zwemmen vaak samen in groepjes van twee tot vier exemplaren. Bij het jagen en tijdens de paartijd worden ze ook in grotere groepen gezien. De paring vindt plaats in warme tropische wateren, waar ook de jongen speklaag hebben, zouden ze in koudere stromen niet overleven. Bij geboorte zijn ze ongeveer 7 meter lang, en wegen 2 a 3 ton. De jongen worden net als bij andere zeezoogdieren onder water gezoogd. Ze drinken meer dan 600 liter melk per dag, tot ze 7 maanden oud en 15 meter lang zijn. Dan hebben hun baarden zich ontwikkeld en kunnen ze hun eigen voedsel vangen.

 • Geslachtsrijp: mannetjes worden geslachtsrijp bij een lengte van 22.5 m, vrouwtjes bij 23 m
 • Paring: tot nu toe niet waargenomen. De meeste vrouwtjes worden om de twee jaar drachtig.
 • Draagtijd: 11-12 maanden
 • Aantal jongen: 1 kalf

De blauwe vinvis en de mens

Door zijn enorme grootte was de blauwe vinvis in de bloeitijd van de walvisindustrie de meest geliefde vangst. Na de bloederige slachtpartij werd het dier verwerkt tot traan voor de levensmiddelenindustrie, terwijl de baarden als baleinen werden verkocht. In het vangstseizoen 1930 doodden 31 antarctische walvisvaarders 30.000 blauwe vinvissen. Het bestand kan zich herstellen, hoewel er nog maar 2000 over zijn. Zij worden samen met andere walvissoorten door invloedrijke organisaties beschermd.

Verwante soorten

Japanse walvisvaarders hebben in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan een kleine blauwe vinvis ( Balaenoptera musculus brevicauda) beschreven.

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten
Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z