Zoogdieren

Informatie over de Blauwe vinvis

Blauwe vinvis

Blauwe vinvis

Sinds 1986 is de commerciƫle walvisvangst sterk aan banden gelegd en zijn er sterke aanwijzingen dat het aantal blauwe vinvissen hierdoor iets gestegen is. Toch zal dit zeezoogdier een eeuw lang bescherming nodig hebben voordat hij voor uitsterven behoed is.

Voedsel en voedingsgewoonte

In het Zuidpoolgebied eten blauwe vinvissen uitsluitend plankton (krill).


Bij het onderzoek van een maag werd 425 kilo krill gevonden. In dewateren rond de Noordpool voeden de blauwe vinvissen zich met drie soorten kreeftjes. IJskoud water bevat meer zuurstof en kooldioxide (opgelost in de vorm van koolzuur) dan warm water. Daarom is koud water zo rijk aan voedsel. Ondanks zijn massieve lijf komt een blauwe vinvis snel vooruit. Hij kan snelheden bereiken van 10 a 15 knopen. Zijn voedsel vangt hij vooral bij het duiken. Op een diepte van ongeveer 500 meter kanhij 1 a 2 uur onder water blijven. Vervolgens zwemt hij bij het opstijgen dwars door wolken plankton heen, die hij met grote happen uit het water zeeft. De walvis sluit zijn bek half en pompt daarbij het water door zijn baarden naar buiten. Zo vangt hij het voedzame plankton tussen de borstelige uiteinden van zijn baarden.

Leefomgeving

Net als alle andere zeezoogdieren, stammen blauwe vinvissen van landzoogdieren af. Miljoenen jaren geleden lokte het rijke voedselaanbod hen waarschijnlijk het waterin, een leven waaraan hun lichaamsbouw zich uiteindelijk aanpaste. Hoewel blauwe vinvissen zich eigenlijk vrij in het water kunnen bewegen, leven ze toch het liefst in bepaalde wateren. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat er maar weinig plaatsen zoals rond de Zuid-en Noordpool zijn waar voldoende plankton aanwezig is. De jaarlijkse ijsvorming in deze zeeen dwingt de blauwe vinvissen elke winter naar warme, tropische wateren, waar ze door gebrek aan plankton onvrijwillig moeten vasten

Voortplanting

Blauwe vinvissen zwemmen vaak samen in groepjes van twee tot vier exemplaren. Bij het jagen en tijdens de paartijd worden ze ook in grotere groepen gezien. De paring vindt plaats in warme tropische wateren, waar ook de jongen speklaag hebben, zouden ze in koudere stromen niet overleven. Bij geboorte zijn ze ongeveer 7 meter lang, en wegen 2 a 3 ton. De jongen worden net als bij andere zeezoogdieren onder water gezoogd. Ze drinken meer dan 600 liter melk per dag, tot ze 7 maanden oud en 15 meter lang zijn. Dan hebben hun baarden zich ontwikkeld en kunnen ze hun eigen voedsel vangen.

De blauwe vinvis en de mens

Door zijn enorme grootte was de blauwe vinvis in de bloeitijd van de walvisindustrie de meest geliefde vangst. Na de bloederige slachtpartij werd het dier verwerkt tot traan voor de levensmiddelenindustrie, terwijl de baarden als baleinen werden verkocht. In het vangstseizoen 1930 doodden 31 antarctische walvisvaarders 30.000 blauwe vinvissen. Het bestand kan zich herstellen, hoewel er nog maar 2000 over zijn. Zij worden samen met andere walvissoorten door invloedrijke organisaties beschermd.Groepen:

Orde: Walvissen

Familie: Vinvissen

Geslacht & Soort: Balaenoptera musculus

Afmetingen:

Lengte: mannetje 25 meter, vrouwtje tot 30 meter

Gewicht: 80.000-130.000 kg

Verspreiding:

Komen bijna overal, maar niet evenredig verspreid ter wereld voor. Voornamelijk in de arctische en antarctische wateren

Voortplanting:

Geslachtsrijp: mannetjes worden geslachtsrijp bij een lengte van 22.5 m, vrouwtjes bij 23 m

Paring: tot nu toe niet waargenomen. De meeste vrouwtjes worden om de twee jaar drachtig.

Draagtijd: 11-12 maanden

Aantal jongen: 1 kalf

Leefwijze:

Gedrag: sociaal Geluid: steunende geluiden met lage frequentie van 20 Hz. Maakt ultrageluid bij het zoeken naar indringende piep- en fluittonen

Voedsel: plankton

Levensverwachting: 80 jaar

Verwante soorten:

Japanse walvisvaarders hebben in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan een kleine blauwe vinvis ( Balaenoptera musculus brevicauda) beschreven.

Plaats comment

Klik hier om een comment te posten