Californische zeeleeuw

De Californische zeeleeuw is een sociaal levend dier. Het leeft in kolonies die uit honderden en vaak uit duizenden dieren bestaan. Speciaal tijdens de voortplantingstijd verzamelen de dieren zich in reusachtige groepen op de traditionele plaatsen waar de jongen ter wereld komen. De zeeleeuw brengt zijn tijd afwisselend door met rusten op het land en jagen in de zee.

Ondanks zijn zware cilindrische lichaam is de zeeleeuw op het land zeer behendig en beweegt hij zich voort door het lichaam van de grond te tillen, daarbij steunend op zijn vinachtige ledematen. Het dier duikt met de kop naar voren gericht het water in. Vaak gaan 20 tot 30 dieren tegelijk te water. Onder water blijven de neus en oren gesloten en een dier kan vele minuten onder water blijven voordat het weer opduikt om te ademen.

De Californische zeeleeuw en de mens

In het begin van de 19e eeuw werd aan de kust van Californië een groot aantal zeeleeuwen afgeslacht voor de productie van olie. Het vet van de gedode dieren werd in stukken gesneden en gekookt om de olie te winnen. Om een vat olie te vullen had men 3 dieren nodig. Later werden de huiden voor fabricatie van lijm gebruikt. Tegenwoordig zijn Californische zeeleeuwen bekend om hun intelligentie en speels gedrag in gevangenschap. In dierentuinen, circussen en zee-aquaria komt men deze soort het meest tegen. Ze laten graag zien wat ze kunnen en zijn daarom zeer populair.

Voortplanting

In Californië duurt de paartijd van mei tot augustus. De paring en het werpen van de jongen vindt plaats op de stranden en op voor de kust gelegen kleine eilanden. Kort na de geboorte van de jongen vechten de volwassen mannetjes met elkaar om hun territorium af te palen. Daarbij gebruiken ze bepaalde dreiggebaren om mannelijke indringers af te schrikken. Het komt echter zelden tot een echt gevecht. Elk volwassen mannetje verzamelt een harem van vrouwtjes en jongen om zich heen. Gedurende deze periode heeft de stier geen tijd om te eten en moet hij op zijn dikke vetlaag teren.

Voedsel en jachtgewoonte Californische zeeleeuw

De eetlust van de Californische zeeleeuw is aanzienlijk. Per dag heeft een dier van gemiddelde grootte circa 14 procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig om in conditie te blijven en om warmteverlies door het zwemmen in het koude water te compenseren. De jacht vindt plaats door de prooi onder water te achtervolgen of op de zeebodem met de snuit tussen de rotsen naar voedsel te zoeken. De Californische zeeleeuw voedt zich zowel met octopussen en andere inktvissen, als met diverse vissoorten en kreeftachtigen. Zeeleeuwen kunnen onder water zeer goed zien en gebruiken bij de jacht voornamelijk hun ogen. Men neemt aan dat de goed ontwikkelde borstelige tastharen op de snuit eveneens een rol spelen bij het opsporen van voedsel.

Groepen:

  • Orde: Zeeroofdieren
  • Familie: Oorrobben
  • Geslacht & Soort: Zalophus californianus

Afmetingen:

  • Lengte: mannetje 220 cm, vrouwtje 180 cm
  • Gewicht: mannetje 275 kg

Verspreiding:

Westkust van Noord-Amerika, van zuidelijk Brits-Columbia tot Baja California en in de Zee van Cortez. Een aparte soort komt op de Galapagoseilanden voor.

Voorplanting:

  • Geslachtsrijp: mannetje na 5-7 jaar, vrouwtje na 4-5 jaar
  • Paartijd: mei tot juni in Californië, oktober tot december op de Galapagoseilanden
  • Draagtijd: 11 maanden Aantal jongen: 1 jong

Leefwijze:

  • Gedrag: leeft zeer sociaal in grote kolonies Geluid: blaf-, brul- en jankgeluiden
  • Voedsel: inktvissen, vissen
  • Levensverwachting: 10 tot 15 jaar, tot 20 jaar in gevangenschap

Verwante soorten van de Californische zeeleeuw:

Er bestaan 6 soorten zeeleeuwen, onder andere de stellerzeeleeuw, de Australische en de Nieuw-Zeelandse zeeleeuw.

Bron afbeelding: Pixabay