Californische zeeleeuw (Zalophus californianus)

De Californische zeeleeuw is een sociaal levend dier. Het leeft in kolonies die uit honderden en vaak uit duizenden dieren bestaan. Speciaal tijdens de voortplantingstijd verzamelen de dieren zich in reusachtige groepen op de traditionele plaatsen waar de jongen ter wereld komen. De Californische zeeleeuw brengt zijn tijd afwisselend door met rusten op het land en jagen in de zee. Ondanks zijn zware cilindrische lichaam is de zeeleeuw op het land zeer behendig en beweegt hij zich voort door het lichaam van de grond te tillen. Daarbij steunend op zijn vinachtige ledematen. Het dier duikt met de kop naar voren gericht het water in. Vaak gaan 20 tot 30 dieren tegelijk te water. Onder water blijven de neus en oren gesloten en een dier kan vele minuten onder water blijven voordat het weer opduikt om te ademen.

 • Orde: Zeeroofdieren
 • Familie: Oorrobben
 • Geslacht & Soort: Zalophus californianus
 • Categorie: Zoogdieren

Californische zeeleeuw

Waar leeft een Californische zeeleeuw

De Californische zeeleeuw leeft in de Westkust van Noord-Amerika. Zeeleeuwen leven ook van zuidelijk Brits-Columbia tot Baja California, en in de Zee van Cortez. Een aparte soort zeeleeuwen komt op de Galapagoseilanden voor. De zeeleeuw dankt zijn naam aan de dikke, weelderige haardos die de meeste mannetjes rond hun nek hebben.

Leefwijze:

 • Gedrag: leeft zeer sociaal in grote kolonies Geluid: blaf-, brul- en jankgeluiden
 • Voedsel: inktvissen, vissen
 • Levensverwachting: 10 tot 15 jaar, tot 20 jaar in gevangenschap

Wat eet een Californische zeeleeuw

De eetlust van de Californische zeeleeuw is aanzienlijk. Per dag heeft een dier van gemiddelde grootte circa 14 procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig om in conditie te blijven. En om warmteverlies door het zwemmen in het koude water te compenseren. De jacht vindt plaats door de prooi onder water te achtervolgen, of op de zeebodem met de snuit tussen de rotsen naar voedsel te zoeken. De Californische zeeleeuw voedt zich zowel met octopussen en andere inktvissen, als met diverse vissoorten en kreeftachtigen. Zeeleeuwen kunnen onder water zeer goed zien en gebruiken bij de jacht voornamelijk hun ogen. Men neemt aan dat de goed ontwikkelde borstelige tastharen op de snuit eveneens een rol spelen bij het opsporen van voedsel.

Afmetingen:

 • Lengte: mannetje 220 cm, vrouwtje 180 cm
 • Gewicht: mannetje 275 kg

De Californische zeeleeuw en de mens

In het begin van de 19e eeuw werd aan de kust van Californië een groot aantal zeeleeuwen afgeslacht voor de productie van olie. Het vet van de gedode dieren werd in stukken gesneden en gekookt om de olie te winnen. Om een vat olie te vullen had men 3 dieren nodig. Later werden de huiden voor fabricatie van lijm gebruikt. Tegenwoordig zijn Californische zeeleeuwen bekend om hun intelligentie en speels gedrag in gevangenschap. In dierentuinen, circussen en zee-aquaria komt men deze soort het meest tegen. Zeeleeuwen laten graag zien wat ze kunnen en zijn daarom zeer populair.

Verschil tussen een zeeleeuw en zeehond

Zeeleeuwen worden wel eens aangezien voor een zeehond. Je kunt een zeeleeuw herkennen aan zijn oren. Dit zijn kleine, opgerolde aanhangseltjes die aan beide kanten van de kop uitsteken. Zeehonden hebben geen uitwendige oren.

Voortplanting

In Californië duurt de paartijd van mei tot augustus. De paring en het werpen van de jongen vindt plaats op de stranden en op voor de kust gelegen kleine eilanden. Kort na de geboorte van de jongen vechten de volwassen mannetjes met elkaar om hun territorium af te palen. Daarbij gebruiken ze bepaalde dreiggebaren om mannelijke indringers af te schrikken, het komt echter zelden tot een echt gevecht. Elk volwassen mannetje verzamelt een harem van vrouwtjes en jongen om zich heen. Gedurende deze periode heeft de stier geen tijd om te eten en moet hij op zijn dikke vetlaag teren.

 • Geslachtsrijp: mannetje na 5-7 jaar, vrouwtje na 4-5 jaar
 • Paartijd: mei tot juni in Californië, oktober tot december op de Galapagoseilanden
 • Draagtijd: 11 maanden Aantal jongen: 1 jong

Verwante soorten van Californische zeeleeuw

Er bestaan 6 soorten zeeleeuwen, onder andere de stellerzeeleeuw, de Australische en de Nieuw-Zeelandse zeeleeuw.

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten
Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z