Rode Lynx (Lynx rufus)

De rode lynx (Lynx rufus) ook wel (bobcat) genoemd is vooral in zijn noordelijke leefomgeving de meest algemene kleine wilde kat van de V.S. Dit ondanks afschieten door sportjagers of doordat de dieren in de vallen van pelsjagers lopen. Een Mexicaanse ondersoort van de lynx kat, (Lynx rufus escuinapae) wordt met uitsterven bedreigd.

SNEL INFORMATIE OVER PIMPELMEES

  1. Leefwijze rode lynx
  2. Waar leeft een rode lynx
  3. Wat eet een rode lynx
  4. Voorplanting
  5. Verwante soorten

Rode lynx

Groepen

 • Orde: Roofdieren
 • Familie: Katachtigen
 • Geslacht & Soort: Lynx rufus
 • Categorie: Zoogdieren

Leefwijze rode lynx

De rode lynx is een nachtelijke jager, maar hij gaat ook wel in de schemering op jacht. In noordelijke gebieden jaagt hij, als er weinig voedsel is, zelfs overdag. Hij is erg gesteld op zijn gebied en markeert daarom de grenzen en de paden die door zijn gebied lopen regelmatig met urine, uitwerpselen en krabsporen op de bodem. Aan de geur van de urine van een vrouwtje herkent het mannetje of zij loops is, en is aan haar uitwerpselen ruiken andere vrouwtjes of zij jongen heeft. Lynx moeders met jongen zijn zeer agressief.

 • Gedrag: solitair, nachtdier
 • Voedsel: vleeseter; konijnen en hazen, andere knaagdieren, schapen, jonge herten en vogels
 • Levensverwachting: in gevangenschap meer dan 30 jaar

Waar leeft een rode lynx

De rode lynx leeft wijd verbreid in Noord-Amerika van Zuid-Canada tot in Zuid-Mexico.

Wat eet een rode lynx

Het voedsel van de rode lynx bestaat voor twee derde uit konijnen en hazen. Verder vooral kleine knaagdieren, zoals eekhoorntjes en muizen. Soms maakt hij ook jacht op witstaartherten, huisschapen, geiten, en zelfs op katten en honden. Net als de kat jaagt de lynx kat uit een hinderlaag vandaan. Hij sluipt geruisloos naar zijn prooi toe tot hij genoeg dichtbij is om de prooi te bespringen en vervolgens te doden. Gezien zijn grootte is de rode lynx zeer sterk. Prooidieren die groter zijn dan hijzelf bijt hij net zolang in hun nek of keel tot ze dood zijn.

Afmetingen:

 • Hoogte: 50-60 cm
 • Lengte: 50-80 cm, staart 15 cm
 • Gewicht: 6-11 kg, een enkele maal tot 16 kg

Voorplanting

De voortplantingstijd van de lynx valt in de winter. Dit is het enige moment dat rode lynxen contact met elkaar hebben. Een mannetje paart met alle vrouwtjes die binnen zijn territorium leven. Vroeg in het voorjaar worden de jongen, blind en hulpeloos, geboren. Op dit moment houdt het vrouwtje het mannetje weg van haar hol, maar het mannetje blijft wel in de buurt. Na ongeveer een week openen de jongen hun ogen. Ze worden vervolgens nog een achttal weken gezoogd. Zodra de jongen vast voedsel beginnen te nuttigen vindt het vrouwtje het goed dat het mannetje dichterbij komt. Hij brengt nu regelmatig voedsel en helpt ook bij de opvoeding van de jongen. Deze ouderlijke zorg die het mannetje aan de dag legt is ongewoon bij de mannetjes van andere katachtigen. Als de jongen groot genoeg zijn, gaat de hele familie op stap en betrekt dan verschillende verblijfplaatsen binnen het territorium van het vrouwtje. Als de jongen vier of vijf maanden oud zijn, beginnen de jongen de kunst van het jagen van hun moeder te leren. Zij blijven zes tot negen maanden, of tot het begin van de eerstvolgende paartijd, bij de moeder. Zodra de rode lynx jongen zelf beginnen te jagen, verliest het mannetje zijn interesse in de jongen en pakt zijn solitaire leven weer op.

 • Geslachtsrijp: met een jaar; het mannetje plant zich echter op zijn vroegst met 2 jaar voort
 • Paartijd: februari tot maart; vermoedelijk krijgen vrouwtjes eens in de twee jaar jongen
 • Draagtijd: 60-65 dagen Aantal jongen: 2-4

Verwante soorten

Wereldwijd bestaan er 28 andere soorten kleine katachtigen (Felini). Hiertoe behoort ook de huiskat (Felis silvestris catus).

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten
Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z