Zeepaardje (Hippocampus)

Het zeepaardje vindt men gewoonlijk op met zeewier bedekte zeebodems van warm, ondiep water. Veel soorten zeepaardjes houden zich op in slikkerige of zanderige gebieden. Sommige zeepaardjes leven daarentegen liever tussen koralen, sponzen en takken van mangroven. In ieder geval treft men ze aan in de buurt van waterstromingen. Omdat ze daar zeker zijn van voldoende plankton dat hun hoofdvoedsel vormt. Om niet door de stroming meegesleurd te worden, slingeren ze hun staart om de stengels van planten. Speciaal voor dit doel is hun staart aangepast om te grijpen.

  • Orde: Stekelbaarsachtigen
  • Familie: Zeenaalden
  • Geslacht & Soort: Hippocampus
  • Categorie: Vissen

SNEL INFORMATIE OVER ZEEPAARDJE

Zeepaardje

Waar leeft het zeepaardje

Zeepaardjes leven langs de kust van Indonesië tot Australië, de Atlantische kusten van Europa, Afrika en Noord-Amerika. Enkele soorten leven in de Stille Oceaan voor de kust van Noord-Amerika.

leefwijze:

  • Gedrag: sociaal
  • Voedsel: plankton, kreeftjes, kleine vissen en andere kleine zeedieren
  • Levensverwachting: onbekend

Wat eet een zeepaardje

Een zeepaardje is voortdurend aan het eten. Ze eten plankton en andere kleine zeedieren zoals visjes. Een zeepaardje kan zijn ogen onafhankelijk van elkaar bewegen. Hierdoor kunnen ze voorbij zwemmende prooidiertjes beloeren, zonder zich door een beweging te hoeven verraden. Zodra een prooi binnen hun bereik komt, happen ze bliksemsnel toe of zuigen ze hen van een afstand van soms drie centimeter op. Het zeepaardje misleidt zijn vijanden met behulp van zijn lange huid uitsteeksels, en de mogelijkheid van kleur te veranderen. Zodat hij nauwelijks opvalt tussen de waterplanten in zijn leefomgeving.

Kenmerken van het zeepaardje

De beweeglijke ogen geven het zeepaardje de mogelijkheid hun prooi roerloos te beloeren. Om vijanden te ontlopen nemen zeepaardjes de kleur aan van de planten om hen heen. De afmetingen van zeepaardjes verschillen nogal. In de Golf van Mexico leeft het kleinste dwergzeepaardje van maar 2,5 cm grootte En in de Indische Oceaan het grootste, 25 cm lange Maleisische zeepaardje. Het zeepaardje gebruikt zijn rugvin, die ongeveer 35 keer per seconde beweegt om in het water te zweven. Om door de zeestromingen niet af te drijven, slaat het zee- paardje zijn staart om planten-stengels.

Afmetingen:

Lengte: van 2,5 cm voor het dwergzeepaardje uit de Golf van Mexico tot 25 cm voor het grote Maleisische zeepaardje

Voorplanting

Het mannetje heeft de verantwoording voor het broedsel. Tijdens de hofmakerij pronken ze enige dagen met steeds wisselende kleur en maken ze klikkende geluiden door met hun kop te knikken. Tot slot perst het wijfje haar eieren in de broedbuidel aan de buikzijde van het mannetje. Na bevruchting ontwikkelen zich hierin de eieren. Het mannetje produceert een speciale voedingsvloeistof voor de embryo’s. Na de broedtijd verlaten de jongen zwemmend de buidel.

  • Paartijd: in tropische wateren het gehele jaar, in koelere wateren in voorjaar en zomer. De paring geschiedt bij volle maan. Jongen komen gewoonlijk na 14 tot 28 dagen uit, afhankelijk van de watertemperatuur
  • Aantal jongen: ongeveer 50, afhankelijk van de soort

Zeepaardje en de mens

Zeepaardjes werden lang voor een fabeldier en een curiositeit uit de zeefauna gehouden. Toen er door wetenschappelijk onderzoek meer bekend werd over het fascinerende leven van dit diertje, werd het al snel een fel begeerde aquariumvis. Het is echter heel moeilijk om het dier buiten zijn natuurlijke leefgebied, in een aquarium in leven te houden.

Verwante soorten

Nauw verwant zijn de zeenaalden en trompetvissen.

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten
Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z