Koningscobra (Ophiophagus Hannah)

Van alle giftige slangen is de koningscobra de langste en één van de gevaarlijkste slangen ter wereld. Maar hij is wel zeer schuw. Er wordt wel beweerd dat zijn gif een mens binnen een kwartier kan doden. De koningscobra doodt ook andere slangen. Veel andere Zuid-Aziatische gifslangen doden jaarlijks duizenden mensen. Maar al die slangen leven zelf in angst voor de koningscobra!

  • Orde: Hagedissen en slangen
  • Familie: Koraalslangachtigen
  • Geslacht&soort: Ophiophagus Hannah
  • Categorie: Reptielen

SNEL INFORMATIE OVER KONINGSCOBRA

Koningscobra

Waar leeft een koningscobra

De koningscobra leeft overal op het vasteland van India, Zuid China en Zuidoost-Azië. Hij is veel zeldzamer dan zijn kleinere verwanten. De koningscobra wordt vaak in de dichte bossen in het bergland van Zuid-Azië veel aangetroffen. Hij werd zelfs op een hoogte van tot 2000 meter boven de zeespiegel in de Indiase bergen waargenomen. De cobra is zowel overdag als `s nachts actief, maar hij laat zich zelden zien omdat hij een teruggetrokken en geruisloos leven leidt. De koningscobra schijnt een voorkeur te hebben voor een omgeving waar water in de buurt is, bij dreiging vlucht hij door het water in te glijden en weg te zwemmen. Bovendien is de koningscobra een goede klimmer.

  • Gedrag: Solitair, gedurende de voorplantingstijd in paren
  • Voedsel: Slangen, hagedissen
  • Levensverwachting: ca. 20 jaar, soms ook ouder

Bijzondere kenmerken van een koningscobra

  • Bijzonder ontwikkelde speekselklieren: Deze zitten achter de ogen en scheiden een gifstof af. Als de slang toebijt wordt via de giftanden het gif in de wond gespoten.
  • Hoogte: Als de koningscobra zich bedreigd voelt, kan hij zich met een derde van zijn lengte oprichten. In sommige gevallen kan dat hoger zijn dan de gemiddelde lengte van een mens
  • Kraag: Bij dreigend gevaar wordt de elastische huid in de halsstreek lepelvormig in de breedte uitgespreid door een aantal verlengde beweeglijke ribben.
  • Briltekening: Is een waarschuwingsteken voor rovers (brilslang) Soortbescherming De koningscobra is niet bedreigd hoewel hier en daar het aantal cobrapopulaties wat teruggelopen is door verlies aan leefomgeving

Voortplanting

De koningscobra vervelt aan het begin van de voorplantingstijd. Bij het vrouwtje komt daarbij een geurstof (feromoon) vrij, waardoor het mannetje wordt aangelokt. Het mannetje windt zijn lichaam tijdens de copulatie om het vrouwtje heen Het slangenpaar kan deze houding erg lang volhouden. De duidelijk aanwezige band tussen een koningscobrapaar is bij slangen een ongewoon verschijnsel. Net als de verzorging van het broedsel in een echt gebouwd nest. Het paar zoekt voor het nest een geschikte plek en verdedigt het tegen eierrovers. Het vrouwtje legt in een kuil midden in het nest 20 tot 50 witte eieren. Het mannetje ligt in de buurt van het nest op de loer en is altijd bereid om rovers de weg te versperren. Het komt zelfs voor dat het vrouwtje het nest verlaat om de eieren te verdedigen.

  • Geslachtsrijp: met 5 tot 6 jaar
  • Voortplantingstijd: paring in Januari, nestbouw vindt plaats in April of Mei
  • Aantal eieren: 20 tot 50 Tijd tot uitkomen: 60 tot 70 dagen

Wat eet een koningscobra?

De koningscobra is een gevaarlijke tegenstander. Hij pakt zelfs pythons, zeer giftige andere soorten zoals de cobra, de krait en zelfs grote varanen. Hij jaagt door op de geur af te gaan, waarbij hij de lucht met zijn gespleten tong aftast naar prooidieren, die hij vindt in het dichte onderhout.

Koningscobra gif

Als de koningscobra zijn prooi dicht genoeg genaderd is vertrouwt hij volledig op zijn ogen. Hij slaat zijn giftanden in de prooi en beneemt hem met zijn gif het vermogen om te vechten. Vervolgens begint de koningscobra zijn vergiftigde vaak nog spartelende prooi naar binnen te werken. Dit kan bij een groot prooidier veel tijd in beslag kan nemen. Aangezien slangen geen poten hebben om te helpen bij het verkleinen van de prooi, moeten ze de prooi in zijn geheel naar binnen zien te werken. Om dit te vergemakkelijken bestaat de onderkaak uit twee onafhankelijke beenstukken die slechts losjes met de schedel verbonden zijn.

Afmetingen:

  • Gemiddelde Lengte: 3,5 tot 4 meter
  • Maximale lengte: 5,6 meter

Prooien

Door de bouw kunnen koningscobra`s prooien naar binnen werken die groter dan hun eigen kop zijn. Door afwisselende bewegingen van de beide onderkaakbeenderen verdwijnt de prooi langzaam in de maag. Het lijf van de cobra zet al naar gelang de grootte van de ingeslikte prooi uit. Het verslinden van grotere prooidieren kan enige uren in beslag nemen, maar daarna hoeft hij ook enkele weken niet meer te eten. Merkwaardig is dat de koningscobra zijn slaapplaats vaak met eventuele prooidieren deelt.

De koningscobra en de mens

Een ontmoeting met een koningscobra kan fatale gevolgen hebben. Hoewel hun giftanden weliswaar niet langer zijn dan 15 mm, kan er meer gif door naar buiten spuiten dan bij enig andere slang. Met uitzondering van de Pofadder. In de voortplantingstijd is de koningscobra uiterst gevaarlijk. De politie in India evacueert nogal eens buurtbewoners en sluit straten af als er in de buurt een nest wordt gevonden. Toch zijn verhalen waarin dorpsbewoners door woedende koningscobra`s achtervolgd werden sterk overdreven. Een koningscobra die niets hoeft te verdedigen, verdwijnt normaal gesproken als iemand te dichtbij komt.

Verwante soorten:

Verwant zijn de brilslang (Naja naja) de Afrikaanse zwarte mamba (Dendroaspis polypis) en de Australische doodsadder (Acanthopis antarticus

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten




Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z