Anaconda (Eunectes murinus)

De anaconda is de grootste slang ter wereld. Deze reuzenslang heeft zelfs het lef om kaaimannen aan te vallen. Ondanks zijn enorme lengte verliest deze slang vaak van zijn grootste vijand, De mens. De anaconda behoort tot de familie reuzenslangen (Boidae), net als de Boa constrictor. Het is een zwaargewicht onder de slangen, die zijn prooi door wurging doodt. Hij kan zelfs grote dieren verslinden, en heeft dan maanden lang geen voedsel nodig.

SNEL INFORMATIE OVER ANACONDA

Anaconda

Groepen

  • Klasse: Reptielen
  • Orde: Hagedissen en slangen
  • Familie: Reuzenslangen (Boidae)
  • Geslacht: Eunectes murinus

Uiterlijke kenmerken

Een volwassen Anaconda kan wel tot 250 kg wegen. De lengte is meestal tot 6 meter, maar er zijn ooit exemplaren gezien met een lengte tot 10 meter. De zwarte vlekken op de rug van de anaconda vormen samen met de basis kleur van zijn huid een perfecte schutkleur. Anaconda’s zijn de zwaarste van alle slangen, hij voelt zich daarom in het water veel prettiger dan op het land, waar hij zijn massieve lichaam helemaal op eigen kracht moet voortbewegen. Net als bij de krokodil liggen de neusgaten van deze reuzenslang aan de bovenkant van zijn snuit, zodat hij bij het zwemmen makkelijk kan ademen. De dwerganaconda wordt hoogstens 3,5 meter lang, terwijl de grote anaconda tot 10 meter kan worden.

Waar leeft een anaconda

De grote anaconda komt alleen voor in het Amazone gebied en de Orinico-bekken in Zuid Amerika. Het leefgebied van de dwerganaconda ligt vooral in Argentinië. De grootste bedreigingen voor de anaconda zijn de ontbossing en de jacht vanwege zijn huid. Tegenwoordig krijgt een anaconda maar zelfden meer de kans om een recordlengte te bereiken.

  • De anaconda leeft solitair en is meestal ’s nachts actief
  • Anaconda’s voeden zich met grote knaagdieren, wilde zwijnen, herten, vogels, vissen, en in het water levende reptielen

Leefomgeving

De tropische regenwouden in het amazone gebied met hun plassen, rivieren, en moerassen bieden de perfecte leefomgeving voor de anaconda. Anaconda’s voelen zich prettiger in het water dan op het land. De anaconda is een zwaargewicht welke je nog moeilijk herkent als hij vloeiend onder water glijd. Hij kan meer dan tien minuten onder water blijven en ligt vaak net onder het wateroppervlak op de loer. Doodstil ligt hij in elkaar gerold in het water en laat zich stroomafwaarts voeren. Waarbij alleen zijn kop op de uitkijk boven water steekt. Geruisloos glijdt hij de oever weer op en verdwijnt in het oerwoud. De anaconda jaagt meestal in de nacht. Op de dag brengt hij de tijd door in ondiep water of neemt hij een zonnebad. Net als de meeste slangen kan hij goed klimmen en vlucht hij voor grote roofdieren.

Wat eet een anaconda

De anaconda eet meestal herten en wilde zwijnen, maar ook grote knaagdieren, zoals de agoeti, de paca en de capibara (waterzwijn). Ook verslind hij in het water levende dieren, en hij durft zelfs af en toe een kaaiman aan te vallen. De reuzenslang ligt in troebel water op de loer naar dieren die dicht bij hem in de buurt komen drinken. Razendsnel valt hij aan en pakt zijn prooidier met zijn scherpe tanden en trekt hem het water in. Vaak verdrinkt het slachtoffer, en bespaard de slang zo de moeite om te wurgen.

Net als alle boa’s, doodt de anaconda door te wurgen. Hij slingert zich om zijn prooi, en bij elke uitademing van het slachtoffer trekt hij zich strakker om hem heen, zodat het dier niet meer kan ademhalen en stikt. De reuzenslang verslindt zijn prooi in zijn geheel. De beide kaakhelften zijn slechts losjes met elkaar en met de schedel verbonden. Hierdoor kan de slang prooidieren verslinden die tweemaal zo groot zijn als zijn kop. Na een uitgebreide maaltijd eet hij vaak weken lang niets meer.

Wachten op de prooi

Ineengerold ligt de anaconda in ondiepe meertjes of bosbeek te wachten op een prooi, zoals bijvoorbeeld grote knaagdieren die er komen drinken. Soms loer hij zelfs op een jaguar, maar hij valt zelfden mensen aan, tenzij hij zich bedreigd voelt. Zodra hij mensen ziet, trekt hij zich terug in het water, en negeert ze.

Voortplanting

Anaconda’s leven meestal solitair in een vast leefgebied. Elk paringsbereid vrouwtje scheidt in de regentijd bepaalde lokstoffen (feromonen). De mannetjes in de buurt hebben dat onmiddellijk in de gaten en volgen het geurspoor meteen door met hun tong in de lucht te ‘proeven’. Terwijl hij met zijn tong blijft speuren, windt het mannetje zijn lichaam tijdens het paringsritueel steeds verder omhoog rond het vrouwtje tot zijn kop op haar hals rust. Vervolgens richt hij zijn sporen omhoog, het mannetje ‘kietelt’ het vrouwtje in de buurt van de cloaca en stimuleert haar op die manier tot paring. De meeste slangen leggen eieren, maar de anaconda en zijn verwanten van de boa-familie brengen 20 tot 40 levende jongen ter wereld. Elk slangetje is dan ongeveer 65 centimeter lang en is een miniatuuruitgave van zijn ouders. Enkele uren na de geboorte zijn de jonge reuzenslangen al in staat om voor zichzelf te zorgen.

  • De anaconda is geslachtsrijp met 3 tot 4 jaar
  • De paartijd is in de regentijd
  • Anaconda’s krijgen 20 tot 40, heel zelden 80 levende jongen

Reuzenslang

Anaconda weetjes

  • Deze reuzenslang durft zelfs jaguars aan te vallen.
  • Anaconda’s die niet bij water kunnen komen, vallen ten prooi aan teken.
  • In gevangenschap nemen anaconda’s soms maandenlang geen voedsel tot zich. Dit kan een gevolg zijn van een ziekte of slechte verzorging, sommige slangen vasten wel twee jaar achtereen.
  • De anaconda is de zwaarste van alle slangen. Een 6 meter lange anaconda weegt meer dan een 10 meter lange python.

Verwante soorten van anaconda

Er bestaan twee anacondasoorten. De grote anaconda (Eunectes murinus) en de dwerganaconda (Eunectes notaeus). Net als de boa constrictor behoren beide tot de familie der reuzenslangen.

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten




Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z