Kraaghagedis (Chlamydosaurus kingii)

De Australische kraaghagedis draagt zijn kraag meestal glad opgevouwen langs zijn slanke hals. Gedurende de balts of bij gevaar kan hij zijn prachtige, bontgetekende kraag echter razendsnel opzetten. De kraaghagedis leeft in de bomen van Noord-Australië en Nieuw-Guinea. Als hij zijn bizarre kraag opzet, verandert hij ogenblikkelijk in één van de schitterendste hagedissen van Australië. Hij is op de grond ongelooflijk snel en loop daarbij veelal rechtop zijn achterpoten.

 • Orde: Hagedissen en slangen
 • Onderorde: Hagedissen
 • Familie: Agamen
 • Geslacht&soort: Chlamydosaurus kingii
 • Categorie: Reptielen

Kraaghagedis

Waar leeft de kraaghagedis?

De kraaghagedis komt in heel Noord- en Noordwest Australië en Nieuw-Guinea voor. De kraaghagedissen in Queensland hebben meestal een geel- zwart-witte kraag. In de noordelijke streken van Australië eerder een oranje kleur met rood zwart-witte tekening. De kraag van de kraaghagedis bestaat uit een grote huidplooi met een gekartelde rand. Meestal ligt hij opgevouwen zijdelings en aan de onderzijde van de kop en de hals. De krag wordt opgevouwen met behulp van en rij kraakbenige uitlopers van het tongbeen. Men neemt aan dat bij de kraaghagedis de kraag ook dienst doet als een soort zonnecollector, om sneller warmte op te kunnen nemen.

 • Gedrag: Solidair, geen ouderlijke zorg
 • Voedsel: insecten, spinnen en kleine zoogdieren
 • Levensverwachting: ongeveer 8 tot 10 jaar in gevangenschap, in het wild onbekend.

Leefwijze

De kraaghagedis is even als de meeste hagedissen overdag actief. De zon warmt zijn bloed op en geeft hem genoeg energie om voedseltochten te ondernemen en op een rappe manier zijn weg te gaan. De kraaghagedis hoort bij de soort reptielen. De stekelige schubben die zijn lichaam bedekken, zorgen ervoor dat deze hagedis niet teveel vocht verliest. De kraaghagedis leeft in bomen, ligt op de takken en laat zich door de zon verwarmen. Met zijn lange, dunne voorpoten en de veel krachtigere achterpoten kan hij zich ver uitstrekken en zo van de ene tak naar de andere gaan. Op de grond loopt hij dikwijls rechtop op zijn achterpoten. Hij kan niet zo makkelijk zijn staart afwerpen, iets wat wel bij veel andere hagedissen zien. Wanneer hij door een vijand bedreigd wordt, gaat hij tegenover hem staan en zet hij razendsnel zijn kraag op. Van aangezicht tot aangezicht ziet hij er dan veel groter en angstaanjagender uit. De met schubben bedekte kraag kan een middellijn van 25 cm bereiken en schitterend gekleurd zijn. De kleur varieert naar de streek waar de kraaghagedis thuishoort.

Afmetingen:

 • Lengte: 45-90 cm
 • Doorsnede kraag: 20-25 cm
 • Gewicht: tot 500 gram

Voortplanting

Het mannetje verdedigt zijn territorium en valt andere mannetjes aan. De grotere mannetjes hebben over het algemeen ook een grotere territoria. De meeste agamen, waartoe ook de kraaghagedis behoort, hebben ingewikkelde balts-rituelen. Altijd maakt het mannetje het vrouwtje het hof. Een teken tot parings-bereidheid van het vrouwtje vindt hij daarbij al voldoende. De eieren worden in het lichaam van het vrouwtje bevrucht, zoals dat bij alle reptielen gebeurt. Gewoonlijk komen de jongen na 8 tot 12 weken uit het ei. De moeder bekommert zich na het leggen van de eieren noch om de eieren noch om de jongen. De jongen zijn, evenals bij de meeste reptielen soorten, van de geboorte af volkomen zelfstandig.

 • Geslachtsrijp: met 2 tot 3 jaar
 • Paartijd: vroeg in het voorjaar
 • Eieren: 2 tot 8
 • Ontwikkelingsduur: 8 tot 12 weken

Verdedigingsmechanismen van de kraaghagedis

De kraag is zijdelings langs kop en hals en aan de onderzijde van de hals samengevouwen Bij het opzetten van de kraag wordt een rij lange plooien zichtbaar. De kleur van de grof-geschubde en geheel of gedeeltelijk getande kraag is wisselend al naar gelang de leefomgeving van de hagedis Als de kraaghagedis wordt opgeschrikt, ontvouwt hij zijn kraag, stoot met wijd geopende bek sisgeluiden uit, en slaat met zijn staart heen en weer.

Verwante soorten:

Er bestaan ongeveer 300 soorten agamen, Ca. 65 daarvan leven in Australië, onder andere de berg duivel (Moloch horridus) en de waterleguaan of soa-soa (Hydrosaurus amboinensis)