Mustang paard (Equus caballus)

Mustang paard is een sociaal dier die het liefst in kleine kuddes leven. Deze bestaan meestal uit een hengst, twee tot acht merries, hun veulens en een paar jonge paarden. Bovendien zouden de paarden zonder de bescherming van de groep veel te makkelijk ten prooi kunnen vallen aan wolven, coyotes of poema’s. De mustang zwerft en grazen binnen een niet al te strikt begrensd territorium. Ze verdedigen hun gebied, maar dulden vreemde paarden aan de rand, en sluiten zich soms tot een kudde aaneen om zich tegen vijanden te verdedigen.

Binnen een kudde is de oudste en meest ervaren merrie meestal de aanvoerster die de andere bij gevaar weghaalt, terwijl de hengst de rij sluit om eventueel een gevecht aan te gaan. Hij gaat voor de indringer staan, stampt wild snuivend met zijn voorbenen op de grond tot de stofwolken opvliegen.

SNEL INFORMATIE OVER MUSTANG PAARD

  1. Mustang paard en de mens
  2. Waar leeft een Mustang paard
  3. Wat eet een Mustang paard
  4. Voorplanting
  5. Verwante soorten van Mustang paard

mustang paard

Mustang paard en de mens

In tegenstelling tot alle andere ‘wilde’ dieren, dankt de mustang paard zijn bestaan eigenlijk aan de mens. Het is daarom een ironie van het lot dat het diezelfde mens was, die de mustang bijna uitgeroeid had. Tot het eind van de 18de eeuw leefden er tussen twee en vijf miljoen mustangs in minstens negen westelijke Amerikaanse staten. Later, toen steeds meer kolonisten het land bevolkten en wilden ontginnen, werden de mustangs met duizenden tegelijk verdreven, gevangen en gedood.

De grootste vernietiging van de paarden vond echter in afgelopen eeuw plaats. Een enorm aantal mustangs stierf in de Eerste Wereldoorlog, andere werden als cowboypaarden gebruikt. Veel dieren werden ook gedood en tot diervoeder, meststof en leder verwerkt. Zo waren er in het midden van de jaren ’60 nog maar 18.000 tot 34.000 mustangs, en aan het begin van de jaren ’70 minder dan 10.000

 • Gedrag: sociaal, meestal in kleine kuddes
 • Geluid: zacht gehinnik voor gewone communicatie, luid snuiven als waarschuwing bij gevaar, luid hinniken tijdens het vechten
 • Voedsel: grassen en bladeren
 • Hoe oud word een paard? Een paard kan wel tot 20 jaar oud worden.

Waar leeft een Mustang paard

De mustang paard leeft tegenwoordig in een sterk gereduceerd bestand in afgelegen gebieden van negen staten in het westen van de USA.

Wat eet een Mustang paard

Een mustang paard eet alleen planten. Zoals alle paarden zijn mustangs uitsluitend planteneters. Doordat hun voedsel schaars is, en hun leefomgeving niet meer biedt dan voedsel met een lage voedingswaarde, als harde grassen en struiken zoals jeneverbes en salie, waren de dieren gedwongen zich aan te passen aan een dieet dat voor hun getemde soortgenoten onvoldoende zou zijn. Maar de mustang houdt zelf zijn eigen voedsel in stand door met zijn ontlasting talrijke zaden uit te scheiden.

In extreme gevallen kan hij een paar dagen zonder voedsel en water. De mustang heeft ook geleerd hoe hij in de winter aan water kan komen door met zijn hoef door een ijslaag te slaan. Ook met een verzande wateraanvoer weet hij wel raad: door met zijn hoeven te stampen of te schrapen probeert hij alles om aan water te komen. Soms kauwt het dier zelfs op stekelig cactussen om aan vocht te komen.

 • Hoogte mustang paard: schofthoogte tot 1.40 m

Voortplanting

Merries zijn tussen april en juli paringsbereid. Dat betekent dat veulens, die elf maanden na de paring geboren worden, in de lente ter wereld komen zodat ze voldoende tijd hebben om voor het begin van de winter op krachten te komen. Een hoog drachtige merrie zondert zich van de kudde af en zoekt een beschutte plek om haar veulen ter wereld te brengen. Hoewel volwassen dieren verschillend van haarkleur zijn, hebben veulens allemaal een goede schutkleur waardoor ze niet opvallen tussen het stof en de paar graspollen.

Zoals alle jonge paarden, kunnen veulens al na een paar uur staan en korte tijd later bijzonder goed lopen. Veulens keren na twee of drie dagen met hun moeder terug naar de kudde, en blijven daar minstens het hele volgende jaar. Een mustang paard tolereert geen andere hengsten in zijn kudde, en verjaagt daarom ook jonge hengsten als die een jaar of drie oud zijn. Deze verstoten dieren, die bruisen van energie en agressie, zijn nog te jong om indruk te maken op de merries en een eigen kudde te vormen.

 • Geslachtsrijp: met 3 jaar; hengsten worden meestal geen kuddeleider voor hun zesde levensjaar
 • Paartijd: april tot juli
 • Draagtijd: 11 maanden
 • Aantal jongen: 1 of 2

Verwante soorten van Mustang paard

De mustang is met alle andere paardenrassen verwant.

Groepen

 • Orde: Onevenhoevigen
 • Familie: Paardachtigen
 • Geslacht & Soort: Equus caballus
 • Categorie: Zoogdieren

Buitenlandse benaming

Mustang paard

Mustang horse

Mustang-Pferd

Cheval mustang

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten
Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z