Bijtschildpad (Chelydra serpentina)

De bijtschildpad draagt zijn naam met recht. Hij bijt naar alles wat in de buurt van zijn krachtige bek komt. Daarbij schuwt hij zelfs alligatorjongen niet. De bijtschildpad onderscheidt zich duidelijk van de bekende kleine schildpadsoorten. Hij is krachtig gebouwd en heeft griezelig scherpe klauwen en een gekromde kaak die erg scherp is. Hij kan er zelfs een hand van een mens mee afbijten.

  • Orde: Schildpadden
  • Klasse: Reptielen
  • Familie: Bijtschildpadden
  • Geslacht&soort: Chelydra serpentina

SNEL INFORMATIE OVER BIJTSCHILDPAD

Bijtschildpad

Waar leeft de bijtschildpad?

Bijtschildpadden leven in ondiepe zoetwatermeren, plassen en rivieren aan de oostkant van Noord- Amerika. Ze leven ook van Zuid-Canada en Midden-Amerika tot het noordwesten van Zuid-Amerika.

  • Gedrag: solitair
  • Voedsel: vis, jonge vogels en jonge zoogdieren, kikkers, salamanders, waterslangen, jonge schildpadden
  • Levensverwachting: tot 60 jaar in gevangenschap

Leefwijze van bijtschildpadden

Bijtschildpadden brengen het grootste deel van hun leven onder water door. Ze kruipen over de grond van rustig zoet water zoals meertjes, plassen en rivieren. Ze bewegen zich langzaam in het water. Aan land bewegen ze zich eerder onbeholpen. In het noordelijke deel van hun verspreidingsgebied overwinteren ze meestal onder water. Een bijtschildpad blijft zelfs actief als de bovenlaag van het water bevroren is. Een bijtschildpad kan ook aan land heel agressief worden als hij zich bedreigd voelt. Bij gevaar richt hij zich hoog op, en stort zich woest op de indringer. Daarbij staat zijn gekromde en scherpe bek dreigend open.

Wat eet een bijtschildpad?

De bijtschildpad eet vissen, jonge vogels en jonge zoogdieren, kikkers, salamanders, waterslangen, jonge schildpadden. Bijtschildpadden maken jacht op elk dier dat ze aankunnen. Ze jagen op vissen, kleinere schildpadden, kikkers, salamanders, waterslangen, alligatorjongen, kleine vogels en in het water levende zoogdieren. Grotere dieren pakken ze in hun kaken en rijten ze met de scherpe nagels van hun voorpoten in stukken. Een kleinere prooi wordt in zijn geheel doorgeslikt. Bijtschildpadden staan ook bekend als aaseters. Ze eten praktisch elk kadaver ongeacht de grootte dat ze op hun weg vinden. Jonge schildpadden voeden zich met jonge visjes, kikkerdril, garnalen en waterinsecten.

Afmetingen

  • Lengte: pantser tot 40 cm, totale lengte tot 80 cm, mannetjes bijtschildpad iets kleiner
  • Gewicht: tot 25 kg

Voortplanting

De paring vindt meestal in het water plaats, waarbij het kleinere mannetje op de rug van het vrouwtje klimt. Vanaf vroeg in de zomer worden een voor een ongeveer 24 eieren in een zelf gegraven gat dichtbij de waterkant gelegd en vervolgens bedekt met aarde. De ontwikkeling van de eieren duurt 2 tot 3 maanden. Van eieren die in de nazomer worden gelegd, komen de jongen vaak pas in de lente, zodra de temperatuur weer stijgt, uit. Zodra ze uit het ei gekropen zijn, krabbelen de jongen naar het water waar ze hun eerste levensjaren goed verborgen doorbrengen. Ze groeien snel, en hun pantser is soms na een jaar al 15 cm lang.

  • Geslachtsrijp: mannetje met 3-5 jaar, vrouwtje met 4-6 jaar
  • Legtijd: nazomer
  • Aantal eieren: ongeveer 24
  • Ontwikkelingsduur: 43-45 dagen

Soortbescherming

De mens is de grootste vijand van de bijtschildpad. Hij jaagt op hem zowel voor de sport als om er schildpaddensoep van te maken. Het schildpaddenbestand is desondanks toch redelijk constant. De soepschildpad is ook een gewilde schildpad om te eten.

Verwante soorten

De Noord-Amerikaanse alligatorschildpad (Macroclemys temminckii) hoort tot dezelfde familie

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten




Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z